Denumire Stintifica: Agaricus sp.
Denumire Populara: Champignion, Csiperke gomba (maghiara)
Cele mai cunoscute ciuperci si cele mai comerciale, se gaseste in fiecare supermarket, aprozar, alimentara, motiv pentru care descrierea speciei in general nu este foarte usoara. Raspandirea ei este foarte mare de la campii pana la munte, paduri, camp, fanete si livezi din mai pana in noiembrie.
Palarie carnoasa si convexa, 40 -150 mm, de culoare in general alba dar sunt si specii de culoare mai inchisa, o culoare ruginie. Lamelele la inceput au o culoare alba, trecand in stadiu de roz iar la maturare de obicei se inchid pana la culoarea de ciocolatiu inchis sunt sub protectia unui guler care la stadiul de maturitate se pierde. Trunchiul este de 60 - 150 mm si foarte carnoasa ca si palaria defapt.
Ciuperca comestibila, chiar foarte gustoasa atat prajit cat si in sosuri avand un spectru larg de folosire in gastronomie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu