Denumire Stintifica: Lactarius Piperatus
Denumire Populara: Burete Iute (romana), Keserugomba (maghiara)
De si sunt ciupercile cele mai gustoase pentru mine, sunt putin apreciate de oameni din cauza ca au un gust iute si acrisoare. Se pot gasi din iulie pana in octombrie, atat in padurile de foiaoase cat si in cele conifere, dar in special in prima categorie. Este o specie care se gaseste si in perioadele mai secetoase dar in cantitate mult mai mica.
Palaria se incadreaza intre 50-130 mm. La inceputul cresterii are forma convexa dar in timpul maturarii se aplatizeaza mergand usor pana la forma de palnie. Are culoare alba, mergand usor spre alb murdar, cu pete mai inchise la maturare. Lamele sunt albe sau crem si foarte dese. Trunchiul intre 30-100 mm. Partea carnoasa a ciupercii este mai tare, alba si parfumata. Specificul ciupercii este ca la rupere emana din abundenta lapte alb cu un parfum iute, de unde a si primit denumirea, care nu-si schimba propietatile in contact cu aerul.
E o ciuperca comestibila, dar gustul iute nu este pe placul fiecaruia. Se consuma in special prajit cu barnza si slaninuta, asezonata cu sare si condimente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu